Uzak Masaüstü Bağlantısı (Remote Desktop Connection), protokol olarak Remote Desktop Protocol (RDP) kullanmaktadır. Eğer herhangi bir değişiklik yapmadıysanız standart port olan :3389 ile iletişim kurmaktadır.
Güvenlik veya farklı sebeplerden dolayı zaman zaman bu portu değiştirme ihtiyacınız olabilir. Güvenlik demişken, her zaman sabit olan portları kullanmamanızı önermekteyiz. Keza deneme yanılma saldırıları doğrudan standart portlar üzerinden gerçekleştirilmektedir.
RDP Portunu Güncellemek Mümkün mü?
Evet, mümkündür. Bunun için çok fazla teknik bir detaya ihtiyacınız bulunmuyor. Özelikle makalemizdeki adımları eksiksiz bir şekilde tamamlanmanız sonucunda RDP bağlantılarındaki port numaranızı sorunsuz bir şekilde güncelleyebilirsiniz.
RDP (Uzak Masaüstü) Portunu nasıl değiştirebilirim?
Bunun için öncelikle Windows sunucumuza bağlantı sağlamamız gerekmektedir. Bu alanda paylaştığımız tüm adımları sunucumuz üzerinde yürüteceğiz.
- Başlat (Start) -> Çalıştır (Run) kutucuğuna regedit komutunu girerek Kayıt Defteri Düzenleyicisi’ni (Registery Editor) açın.
Sırasıyla:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TerminalServer\WinStations\RDP-Tcp\
isimlerinin solunda bulunan > işaretine tıklayarak genişletiyoruz. En son RDP-Tcp verisinin üzerine bir kez tıklayarak detaylarını görüntülüyoruz.
- Gelen listeden PortNumber verisine çift tıklayarak açıyoruz. Ondalık‘ı (Decimal) seçeneğini seçiyoruz.
- Kullanmak istediğiniz port numarasını Value data yerindeki 3389 sayısını değiştirerek (OK) Tamam’ı tıklayın.
- Kayıt Defteri Düzenleyicisi’nden çıkın.
- Son olarak: Control Panel \ Windows Defender Firewall \ Advanced Settings alanından yeni uzak masaüstü portunu Inbound rules \ New Rule alanından yetkilendirme yaparak aktif ediniz. Aksi takdirde sunucunuza erişim sağlayamayabilirsiniz.
Port değiştirme ile ilgili yapılacak işlemler burada sonlanıyor. Tüm işlemlerin ardından sunucunuzu yeniden başlatın. Yeniden başlatma sonrasında servisiniz de yeni port üzerinden aktif olacaktır.
Örnek senaryo bağlantı şu şekilde olacaktır.
- IP adresiniz 1.1.1.1 olduğunu varsayalım
- Değiştirdiğiniz port da 8563 şeklinde olduğunu düşünelim.
Bu senaryoda sizler Uzak Masaüstü bağlantısı yaparken 1.1.1.1:8563 şeklinde bağlantı sağlamanız gerekmektedir. Sadece IP adresiniz şeklinde erişim sağlamaya çalıştığınızda hata verecektir.