Birçok kullanıcı e-postalarını webmail gibi bir tarayıcı üzerinden kontrol etmektense Outlook gibi 3. taraf yazılım veya sistemler üzerinden kontrol etmeyi daha büyük kolaylık olarak görebilmektedir. Nispeten doğru olsa da bu gibi yazılımlarda öncelikle bir kurulum aşamasından geçmeniz gerekmektedir. Kurulumlar konusunda nasıl yapılacağından emin değilseniz bu yazımız tam sizlere göre.
Konu Başlıkları
Hazırlık
Protokol Belirleme
Öncelikle kullanacağımız portları tanımamız ve hangi protokol üzerinden yayın yapacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. IMAP ve POP protokollerinden hangisini sizler için uygun olduğundan emin değilseniz aşağıdaki önerilen yazıyı inceleyebilirsiniz.
Varsayılan olarak POP3 portları aşağıdaki gibidir:
- Port 110 – Şifrelenmemiş port
- Port 995 – SSL/TLS portu, POP3S olarak da bilinir
Varsayılan IMAP portları aşağıdaki gibidir:
- Port 143 – Şifrelenmemiş port
- Port 993 – SSL/TLS portu, IMAPS olarak da bilinir
SMTP portları aşağıdaki gibidir:
- Port 25 – 587 – Şifrelenmemiş port
- Port 465 – SSL/TLS portu, SMTPS olarak da bilinir
Mail Yapılandırmalarını Öğrenme
Özel olarak satın almış olduğunuz bir kurumsal mail hizmeti bulunuyorsa mail bilgileri genel olarak teslim aşamasında iletilmektedir. Kurumsal mail hizmeti kullanmıyor ve doğrudan cPanel veya Plesk gibi bir hosting kontrol paneli kullanıyorsanız, paneliniz üzerinden bu verileri çok kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. Örneğin cPanel – Eposta Hesapları adımlarını takip edip, kurmak istediğiniz e-posta hesabınızı bulun. Yan tarafında yer alan Connect Devices butonuna tıklayın.
Gelen ekrandan sizlere SSL/TLS üzerinde kurulum yapacağınız posta sunucusu, portlar gibi bilgiler iletilmektedir.
Outlook Kurulum
Otomatik Kurulum
Microsoft, Outlook sistemini ilk çıkardığı bu yana çok fazla geliştirdi. O kadar fazla geliştirdi ki artık çoğu zaman hazırlık kısmında yer alan bilgileri dahi kontrol etmenize gerek bırakmamaktadır. Çünkü arka planda yaygın olarak kullanılan sunucu bilgilerini kontrol ederek sizlere tam anlamıyla otomatik kurulumun keyfini yaşatmaktadır.
Outlook uygulamasını açtığımızda sizleri doğrudan bir kurulum aşamasına yönlendirecektir. Karşılaştığımız ilk ekranda bizlerden e-posta adresimizi girmemizi istiyor.
Giriş yapıp Devam butonuna tıkladığımızda küçük bir yapılandırma kontrolünden sonrasında parola ekranına yönlendirecektir.
Parolamızın da girişini sağladıktan sonra yine Devam butonuna tıklıyoruz.
Eşitleme hakkında sizlerden onay talep etmektedir. Eşitleme hakkında detaylı bilgiye buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Bizler yine Devam butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Kurulum ve ayarları sizler için aktif hale getirmektedir. Burada sadece bekliyoruz.
Standart tanımlama ve gizlilik bilgilerini sizlere iletmektedir. Sonraki butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
İsteğe bağlı verileri gönderip göndermeme durumu tercihinize kalmış dilediğinizi seçip Kabul Et butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Windows cihazınız üzerinden giriş yapıyorsanız sistemi otomatik olarak algılayıp, sistemdeki varsayılan ayarlarınıza göre şekillendirme yapabilir. Örneğin Windows da karanlık bir tema kullanıyorsanız karanlık bir arayüz ile açılacaktır. Dilediğiniz gibi tercih yapabilirsiniz.
Gerekli kurulumlarınız tamamlandığında Outlook arayüzü sizleri karşılayacaktır.
Manul Kurulum
Bazı özel durumlarda otomatik kurulum hata verebilir. Bu durum genelde kurumsal e-posta hizmeti kullanan kullanıcılarda görünebilecek bir durumdur. İşin güzel tarafı şu ki manuel kurulum yaparak da işlem sağlayabilirsiniz. Bu biraz daha uzun bir süreç olabilir ama bu makalemiz sayesinde çok kolay bir şekilde yapılandırma sağlayabileceksiniz.
Başlangıç ekranımız yine aynı şekildedir. İlk ekrana e-posta adresimizi girişini sağlıyoruz.
Sizleri kısa bir süre beklettikten sonra parola ekranına yönlendirecektir. Bu alanda parolamızın girişini yapıp Devam butonuna tıklamadan öncesinde Daha fazla göster seçeneğini açıyoruz.
- IMAP Gelen sunucusu: Hazırlık aşamasında temin ettiğimiz sunucu veya kurumsal e-posta hizmetinde iletilen sunucu bilgilerin girişini sağlıyoruz.
- Bağlantı noktası: Bağlantı sağladığınız sunucu portunun girişini yazın. Önerilen: 993
- Güvenli bağlantı türü: SSL / TLS , Start TLS veya Yok seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Önerilen: SSL/TLS
- SMTP kullanıcı adı: E-posta adresinizin aynısını giriş yapıyoruz.
- SMTP parolası: Bu alana bir giriş yapmanıza gerek yoktur.
- SMTP Giden sunucusu: Hazırlık aşamasında temin ettiğimiz sunucu veya kurumsal e-posta hizmetinde iletilen sunucu bilgilerin girişini sağlıyoruz.
- Bağlantı noktası: Bağlantı sağladığınız sunucu portunun girişini yazın. Önerilen: 465
- Güvenli bağlantı türü: SSL / TLS , Start TLS veya Yok seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Önerilen: SSL/TLS
Giriş işlemlerinizi tamamladıktan sonra sizleri bu şekilde bir ekran karşılayacaktır. Devam butonuna tıklıyoruz.
Eşitleme sorusunda Devam diyerek ilerliyoruz.
Standart tanımlama ve gizlilik bilgilerini sizlere iletmektedir. Sonraki butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
İsteğe bağlı verileri gönderip göndermeme durumu tercihinize kalmış dilediğinizi seçip Kabul Et butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Windows cihazınız üzerinden giriş yapıyorsanız sistemi otomatik olarak algılayıp, sistemdeki varsayılan ayarlarınıza göre şekillendirme yapabilir. Örneğin Windows da karanlık bir tema kullanıyorsanız karanlık bir arayüz ile açılacaktır. Dilediğiniz gibi tercih yapabilirsiniz.
Tekrardan Outlook arayüzümüze ulaşarak işlemlerinizi tamamlıyoruz.
Sertifika hatası alıyorsanız muhtemelen SSL sertifikası mail sunucunuza kurulumu yapılamamıştır. Hosting kontrol paneliniz üzerinden SSL sertifikanızın kurulumunu sağlayabilirsiniz ya da TLS portları üzerinden bağlantı sağlamaya çalışabilirsiniz.
Bu durumu tetikleyen bir çok sebep olabilir. Hostinginizin ya da sunucunuzun diski dolmuş olabilir. Aynı zamanda Inode limitiniz de doluysa bu hatayı almanız olasıdır. Eğer bu alanlarda sorun yoksa hosting sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.
İlgili makale son sürüm Outlook yazılımı için uyarlanmıştır. Fakat IMAP üzerinden kurulumlar genel olarak aynı mimariye sahiptir. Doğru bilgiler ile sorunsuz bir giriş yapabilirsiniz.
Paylaşımlı hosting sunucularımızda sorunsuz bir şekilde Outlook otomatik kurulum yapılabilmektedir. Olası hatalarda bizlere bilgilendirme sağlayabilirseniz yönlendirme sağlayarak yardımcı olabiliriz.
Bu yazımızda sizlere kişisel bir mail adresinizi Outlook sistemlerine nasıl bağlayacağınızı paylaştık. Olası durumlarda yorumlar kısmında bildirim yapabilirsiniz.