1. Anasayfa
  2. Plesk

Almalinux 8 Plesk Kurulumu (Resimli Anlatım)

Almalinux 8 Plesk Kurulumu (Resimli Anlatım)
0

Bu yazımızda en büyük ve stabil hosting kontrol panellerinden biri olan Plesk panelin Almalinux sistemi üzerine kurulumunu ele alacağız. Makalelerdeki adımları sırasıyla uyguladığınızda sorunsuz bir kurulum işlemi sağlayabilirsiniz. Plesk panel kurulumu ihtiyacınız olan tek şey bir sanal sunucudur. Sözü daha fazla uzatmadan kurulum aşamalarını gelin beraber inceleyelim.

1Güncelleme ve Paket Kurulumu

Kuruluma başlamadan öncesinde sunucunuzun güncel paketlere sahip olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bunun için aşağıdaki kodu SSH istemcisine veya terminale giriyoruz.

dnf update -y

Kodu kullanmanızın ardından kısa bir süre içerisinde güncellemeleri kontrol edecek ve işlemleri başlatacaktır. Sunucunuzun durumuna göre bu işlemlerin tamamlanması 5-15 dakika kadar sürebilir. Güncellemeleri yarıda kesmemeniz önem arz etmektedir.

Güncelleme işleminin ardından wget komutunun da sunucunuzun üzerinde çalışması önemlidir. Çünkü ana kurulum dosyamızı wget ile çekeceğiz. Bunun için aşağıdaki komutu giriyoruz.

dnf install wget -y

Bu kod sayesinde wget paketi yüklü değilse yükleyecektir. Eğer halihazırda yüklü ise;

Nothing to do.
Complete!

şeklinde dönüş sağlayacaktır.

Tüm güncellemelerin sisteminize yansıması ve kernel güncellendiyse yeni kernel sürümü ile yeniden başlaması için sunucunuzu yeniden başlatmalıyız.

reboot

Bu komuttan sonrasında sunucunuz kısa süre içerisinde yeniden başlayacak ve hazır hale gelecektir. Daha sonrasında yeniden SSH bağlantısı yapabilirsiniz.

2Sistem Firewall Kapatma

Bazı özel durumlarda firewall sistemlerini kapatmadığınızda web tarafındaki servislere ulaşım problemi yaşanabiliyor. Bunun için herhangi bir hata ile karşılaşmamak adına sistem firewall yapılandırmasını devre dışı bırakıyoruz.

systemctl stop firewalld && systemctl disable firewalld

Bu durumda karşılaşacağınız ekran ise şu şekilde olacaktır.

plesk panel hazirligi firewall kapatma

Plesk Panel Kurulumu

Tüm hazırlıklarımız tamam olduğuna göre artık kurulum işlemlerine başlayabiliriz. Aşağıdaki kod ile kurulum asistanımızı sunucumuza çekiyoruz, yetkilendirme yapıyoruz ve çalıştırıyoruz.

wget https://autoinstall.plesk.com/plesk-installer && chmod +x plesk-installer && ./plesk-installer

Kısa bir indirme işleminin akabinde kurulum scriptimiz bizleri karşılıyor ve bizlerden gelecek yanıtı bekliyor. Bu saatten sonrası tamamen işin en kolay bölümü. Çünkü gelen yazılara göre ileri ileri diyerek bir nevi devam ediyoruz.

plesk 1

Yukarıdaki ekran görüntüsünde bizlere sözleşmeyi kabul edip etmediğimizi soruyor. F tuşuna basarak kabul ettiğimizi bildirip bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

plesk 2

Bu aşamada ise bazı dosyaların varlığını sizler için tarayarak gerekli paketleri ayarlıyor ve sizlerden bu kurulumu yapması için onay bekliyor. Y tuşuna basarak devam ediyoruz.

plesk 3

Bazı paketlerin indirilmesi tamamlandı. Şimdi ise sizlere Plesk’i nasıl kurmak istediğinizi sormaktadır. Bizlere genel bir yapılandırma yeterlidir. Full paketinde ihtiyacınız olmayan bazı modüller de kurmaktadır. Genel olarak tavsiye etmiyoruz. Bu yüzden Recommended seçeneği seçili olduğundan herhangi bir ek bir düzenleme yapmadan F tuşuna basarak devam ediyoruz.

plesk 4

Gelen ekranda 406 adet paketin sistemde bulunmadığını ve bunları kurmak istediğini belirtiyor. Burada da F tuşuna basıp devam ediyoruz.

Bu işlemlerden sonrasında scriptimiz bizler için Plesk paneli kurmaya başlatacaktır. Bu saatten sonrasında kurulum tamamlanasıya kadar sizlerin ek bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kurulum tamamlandığında sizlerin karışılacağı ekran ise şu şekilde olacaktır.

plesk 5

SSH üzerinde işlemlerimiz tamamlandı. Bu saatten sonrasında işimiz web üzerinde devam etmektedir. Plesk panelimizde doğrudan ulaşabileceğimiz birkaç yöntem bulunmaktadır. Dilerseniz To complete the configuration process, browse either of URLs: başlığı altında yer alan iki adet URL’den bir tanesini doğrudan tarayıcınıza yazabilirsiniz. Herhangi bir parola sormadan doğrudan sizleri kurulum ekranına yönlendirecektir. Dilerseniz de doğrudan tarayıcınıza 8880 portu üzerinden bağlanarak kullanıcı adı ve parola ile giriş yapabilirsiniz. Bu durumda kullanacağınız yöntem:

http://ipadresiniz:8880

şeklindedir. Giriş yapmak için sunucunuzda kullandığınız kullanıcı adı (root) ve parola ile giriş yapabilirsiniz.

plesk 6

Giriş işlemi yaptığımızda sizlerden belli başlı alanları doldurmanızı isteyecektir. Zorunlu alanlar * simgesi ile sizlere bildirilmektedir.

plesk 7

İlgili alanları açıklamak gerekirse;

  • Your Contact Name: Plesk panelinizde görünecek isminiz
  • Email: Plesk panelinizde kullanacağınız ve gerektiğinde gerekli bilgilerin iletileceği e-posta adresi
  • Password: admin kullanıcısının giriş yaparken kullanacağı parola
  • Reset admin’s password on the next login: Bir sonraki başarılı girişte parola değiştirilmesi için zorlanması için yapılandırma
  • Proceed with a paid license: Hali hazırda bir Plesk lisansınız var ise seçmeniz ve lisans kodunuzu girmeniz gereken bölüm
  • Proceed with a full-featured trial license: Sistem tarafından geçici süreliğine ve güçlü özelliklere sahip fakat bazı kısıtlamaları bulunan trial lisans tanımlanması için seçenek
  • I confirm that I’ve read and accepted the End-User License Agreement: Sözleşmeleri kabul ettiğinize dair bir zorunlu seçenek

Gerekli yapılandırmaları tamamlamak için bizler yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi seçtik ve trial lisans kurulmasını talep ettik. Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından altta yer alan mavi buton Enter Plesk >> tıklayarak devam ediyoruz.

plesk 8

Sizleri çok kısa bir süre bekleterek gerekli son düzenlemeleri sistem otomatik olarak tamamlayacak ve sizleri ana panelinize yönlendirecektir. İşlemleriniz tamamlandığında ise karışılacağınız ekran şu şekilde olacaktır.

plesk 9

Bu yazımızda sizlere Plesk panel kurulumu hakkında genel olarak bilgileri paylaştık. Makaledeki adımları eksiksiz uygulamanız durumunda sorunsuz bir kurulum işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    _z_m_oldu
    Çözüm Oldu
  • 0
    anlayamad_m
    Anlayamadım
  • 0
    _ok_kar_k
    Çok Karışık
İlginizi Çekebilir
linux

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir